Prima pagina
>
Istoric

Istoric

Fondat pe 7 iunie 1947, cel mai important club sportiv al tuturor timpurilor din România, Steaua Bucureşti este STEAUA este simbolul Armatei Române. Clubul a fost creat de militari şi susţinut de-a lungul timpului de ei, dar rezultatele obţinute de sportivi au făcut cunoscut în lume numele sau, al Armatei şi al României.

Secţia RUGBY s-a înfiinţat în 1948 pe seama entuziasmului unor polisportivi de mare talent, printre care Nicolae Ghiondea, Mărgărit Blăgescu, Petre Cosmănescu, Şerban Mehedinţi, Emanuel Valeriu şi mulţi alţii, conduşi de primul antrenor al echipei - Gheorghe Sfetescu. În prezent, ea se afla printre cele 24 de secţii ale clubului, având totodata cel mai bogat palmares din istoria rugbyului românesc...

Strădaniile jucătorilor şi ale antrenorului şi-au găsit destul de repede împlinirea: la numai doi ani de la înfiinţarea clubului - şi unul de la înfiinţarea secţiei - echipa reuşea, la capătul unei dispute aprige (care se va perpetua peste ani) în compania Locomotivei (Griviţa Roşie) şi a lui Dinamo, să cucerească titlul de campioană a ţării.

Primului titlu naţional avea să i se adauge şi prima Cupă a României, cucerită în anul imediat următor, 1950. Primul event - Cupa şi Campionatul - era realizat în 1953.

Până la sfârşitul anilor ‘50, echipa s-a aflat într-o permanentă bătălie pentru supremaţia pe plan intern - bătălie pe care a şi câştigat-o de multe ori. Anii ‘60 aveau să aducă şi consacrarea internaţională a rugbiştilor stelişti, consfinţită prin cele 6 medalii de aur, 3 de argint şi una de bronz la Cupele Europene, medalii cucerite de sportivi valoroşi, componenţi de bază ai reprezentativei naţionale, printre care Daniel Barbu, Alexandru Ionescu, Alexandru Penciu, Rene Chiriac, Paul Ciobănel, Adrian Mateescu, Mircea Braga, Răducu Durbac şi mulţi alţii.

Foto jos: Lotul „CCA” ediţia 1962. Ionescu Alexandru, Capuşan Nicolae, Danciu Ioan, Cosmanescu Petre, Barbalau Gheorghe, Blagescu Margarit, Cojocaru Mihai, Ciobanelu Paul, Merghişescu Panait, Nica Aurel, Chiriac Rene, Krammer Carol.



Performanţele internaţionale au continuat şi în perioada ‘70-’80 şi apoi ‘80-’90, anii care i-au regăsit pe sportivii stelişti pe podiumurile campionatelor europene. Performerii se numeau de această dată Eduard Suciu, Dumitru Teleaşcă, Alexandru Achim, Neculai Postolachi, Florică Murariu, Marin Ionescu, Mircea Muntean, Sorin Fuicu, Marin Moţ, Gheorghe Vărzaru sau Liviu Hodorcă. Lor le-au urmat cu succes performerii aflaţi astăzi în postura de antrenori - Costică Florea şi Leodor Costea.



Foto sus: Paul Ciobanelu, într-o acţiune caracteristica...

Foto jos: Steaua Bucureşti, ediţia 1976-1977, campioana naţionala pentru a zecea oara – echipa ce şi-a menţinut supremaţia pe plan intern timp de 9 ani: Danciu Ioan (antrenor secund), Pintea Ion, Postolachi Neculai, Braga Mircea, Corneliu Octavian, Muntean Mircea, Cioarec Nicolae, Murariu Florica, Achim Alexandru, Pojar Gabriel, Teleaşa Dumitru, Ionescu Marin, Cosmanescu Petre (antrenor principal), Padureţu Eugeniu (medicul echipei), Pandele Antonian (maseur), Fuicu Sorin, Ţaţa Vasile, Enache Dumitru, Durbac Raducu, Ionescu Radu, Zafiescu Ion, Alexandru Dumitru, Suciu Eduard.



După 1990, singura medalie de aur la Campionatele Europene a fost cucerită în anul 2000 prin contribuţia sportivilor Florin Balmoş, Cătălin Drăguceanu, Sergiu Mocanu şi Ionuţ Tofan.

Ultimele trofee europene (Cupa Europeana a Naţiunilor) au intrat în palmaresul secţiei începând cu anul 2001 an de an, la cucerirea lor contribuind sportivii Lucian Sârbu, Ionuţ Tofan, Dumbrava Danuţ, Dan Vlad (medalii de argint), Vlaicu Florin.
Istoria va continua sa se scrie...

Palmaresul echipei

PALMARES INTERNATIONAL
CAMPIONATE MONDIALE (contributie):
- 2 locuri 9-12 (1987, 1991);
- 1 loc 13 (1999);
- 1 loc 14 (2003).

CUPE EUROPENE (contributie):
- Cupa Victoriei (1959-1960);
- Cupa Pacii (1961-1964);
- Cupa FIRA (1965/66, 1972/73);
- Campionatul Internaţional European FIRA (1973/74, 1993/94);
- Cupa Europeana a Naţiunilor (2000).

36 DE MEDALII (contribuţie):
- 14 de aur (1959, 1960, 1961, 1962, 1963, 1964, 1968/69, 1974/75, 1976/77, 1980/81, 1982/83, 2000, 2002, 2004);
- 14 de argint (1966/67, 1967/68, 1969/70, 1970/71, 1971/72, 1972/73, 1973/74, 1977/78, 1978/79, 1979/80, 1983/84, 2001, 2003/04, 2005);
- 8 de bronz (1965/66, 1975/76, 1981/82, 1985/87, 1987/89, 1989/90, 1990/92, 1993/94).

PALMARES INTERN
CAMPIONATE NAŢIONALE – 25 titluri la seniori.
1949; 1953; 1954; 1961; 1963; 1964; 1970/71; 1972/73; 1973/74; 1976/77; 1978/79; 1979/80; 1980/81; 1982/83; 1983/84; 1984/85; 1986/87; 1987/88; 1988/89; 1991/92; 1998/99; 2002/03; 2004/05; 2005/06;

CUPE ALE ROMANIEI – 10.
1950; 1952; 1953; 1955; 1956; 1958; 2004/05; 2005/06; 2006/07; 2009.
SuperLiga CEC Bank
TV

02/04/2017 14:00

Ghencea

CSA Steaua
Bucuresti

vs

CS Dinamo
Bucuresti

Magazin online

Magazinul online Samurai Sports
Magazinul online Samurai Sports

Viziteaza-ne pe Facebook

parteneri principali

parteneri oficiali

Parteneri media

furnizori oficiali